A Vitamini Nedir? A Vitamini Hakkında Genis bilgi!  

  RSS

saglik
(@saglik)
Üye Admin
Katılım : 4 ay önce
Gönderiler: 124
20/12/2018 8:28 pm  

A Vitamini nedir? Neden A Vitamini ismini almıstır?

  • Tarihte bulunan ilk vitamin, A vitaminidir.
  • 1913 yılında büyüme faktörü olarak kabul edilmiş,
  • 1930 yılında ise kimyasal yapısı tanımlanmıştır.
  • Besinlerde daha çok yağ asidi esteri şeklindedir.
  • Sindirim esnasında hidrolize olur ve serbest olarak emilir.
  • %90’ı karaciğerde %10’u ise diğer dokularda depolanır.
  • A vitamini, vücutta tıpkı bir hormon gibi davranır. Büyüme ve gelişme için oldukça gerekli olan bir vitamindir.
  • A vitamini farklı formlarda olabilir. Preformed (önceden oluşturulmuş) olarak daha çok et, balık ve süt ürünlerinde mevcuttur.

Provitamin A, sebze ve meyvelerde bulunur. Vücut tarafından ihtiyaç halinde A vitaminine dönüştürülür. Aşırı dozda tüketimi herhangi bir toksisite riskine yol açmaz. A vitamininin öncüsü olan beta karoten bitkilerde bulunur. A vitaminin aktif ve kanda bulunan formu ise retinol olarak adlandırılır. A vitamini vücutta retinil palmitat şeklinde depolanır.

A vitamini nelerde bulunur?

A vitamini, bitkisel ve hayvansal gıdalarda farklı şekillerde bulunabilir. hem hayvansal hem de bitkisel olan gıdalarda farklı şekillerde bulunur.

A vitamini retinol anlamda hayvansal olan gıdalardan alınabilir, bazı bitkisel olan gıdalardan ise karıtenoidler olarak bilinmekte olan bileşenleri içermektedir. Bu bileşenler vücuda alındığında A vitaminine dönüşür.

Günlük A Vitamini tüketimi ne kadar olmalıdır?

•    6 aylık bebekler günlük 400 mcg
•    7- 12 aylık bebekler günlük 5000 mcg
•    3 yaş arasında çocuklarda günlük 300 mcg
•    4- 8 yaş arasında çocuklarda günlük 400 mcg
•    9- 13 yaş arasında çocuklarda günlük 600 mcg
•    14- 18 yaş arasındaki gençler günlük 900 mcg
•    19 yaşından daha büyük olan yetişkin kişilerde ise günlük olarak 900 mcg alınmalıdır.
•    Hamilelik döneminde günlük A vitamini 770 mcg
•    Emzirme dönemlerinde ise günlük A vitaminine 1300 mcg olmalıdır.

A Vitamini içeren Sarkuteri, Sebze ve Meyveler

  • İnek sütü
  • Keçi sütü
  • Ciğer
  • Tavuk
  • Somon
  • Karides
  • Sardalye
  • Yoğurt
  • Peynir
  • Yumurta
  • Tuna
  • Ispanak
  • Havuç
  • Tatlı patates
  • Pazı
  • Şalgam
  • Bal kabağı
  • Kale
  • Mercimek
  • Hardal yeşilliği
  • Kabak
  • Kırmızıbiber
  • Papatya
  • Greyfurt
  • Şeftali
  • Pırasa
  • Domates
  • Karpuz
  • Kavun
  • Kuşkonmaz
  • Bezelye
  • Brüksel lahanası
  • Kayısı
  • Yeşil fasulye
  • Brokoli
  • Maydanoz
  • Morina ciğeri yağı
  • Kuru Kayısı

A vitamini faydaları nelerdir?

  • Kemikleri geliştirir
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Üremeyi ve gelişmeyi arttırır
  • Hücre fonksiyonlarını düzeltir
  • Diş ve diş eti sağlığını korur
  • Sağlıklı saç ve derinin oluşmasına destek olur
  • Mide, karaciğer ve idrar yollarını korur
  • D vitaminin daha etkin olmasına yardımcı olur
  • Gözleri korur ve daha iyi görmeyi sağlar ve gece körlüğü riskini azaltır
  • Enfeksiyon ve hastalıklara karşı vücudu korur
  • Cildin parlamasını ve daha yumuşak olmasını sağlar

Vücutta A vitamini eksikliği olursa ne olur?

  • Çocuklarda gelişim yavaşlar
  • Gece körlüğü riskini arttırır
  • İdrar yollarında ve solunumda enfeksiyonlara sebep olur
  • Gözlerde kuruma görülür
  • Saçların dökülmesi hızlanır
  • Cildi kurutur
  • Korneada iltihap oluşur

A Vitamini Kanser riskini azaltır

Meyve ve sebzeler ile alınan A vitamini, akciğer kanserine yakalanma riskini düşürür. Beta karoten açısından zengin beslenme, ağız ve akciğer kanserine karşı koruyucudur. Yapılan bilimsel çalışmalara göre karotenin, kolon kanserine karşı da koruma sağlar. A vitamininin bazı türlerinin prostat kanserinden korunduğu kanıtlanmıştır.

A Vitamini Hakkında bu yazı internetden derlenmistir.


Alıntı

Cevap yaz


 
  
Çalışıyor

Lütfen Giriş yap yada Kayıt ol